Teraszburkolatok

Ahogy egyre inkább melegebbre fordul az idő, annál több időt töltünk a szabadban. Teraszunk, medencénk partja nemcsak funkcionális szerepet tölt be, de fontos része is otthonunk stílusának. Ezért preferálja egyre több tulajdonos a fa teraszburkolatok használatát, mert a fa különleges hangulata nemcsak beltéren érvényesül nagyon jól, de külső élettereink burkolásánál is bevethetjük a fa természetes, élő varázsát. Egy előkelő fa teraszburkolat státusz szimbólum.

Nincsen két egyforma fa. Színük, mintázatuk, rajzolatuk eltér, ettől lesz minden egyes faburkolat egyedi és különleges. A kő, esetleg csempe ridegségével szemben a fa teraszburkolat kellemesebb. A fa teraszburkolók melegségükkel, egyediségükkel és természetességükkel nemcsak stílusosak, de valamilyen, megmagyarázhatatlanul csendes nyugalmat és meghittséget is árasztanak magukból. Ki ne szeretné, ha terasza maga lenne a nyugalom szigete, ahol kényelmesen pihenhet és relaxálhat, ahol leengedhet egy hosszú hét után, hogy aztán egy hétvégi összejövetelen élettel teljen meg kinti életterünk. Egy szép fa teraszburkolat mindenképpen az otthon dísze, de helyzetéből adódóan sok kritériumnak is meg kell felelnie.

Az ideális teraszburkolat nemcsak szép, de tartós is, ellenáll az időjárási viszonyoknak. Amikor teraszburkolót választunk, először is el kell döntenünk, milyen funkciót fog a burkolat szolgálni, mennyire lesz terhelve, ez meghatározza, milyen fatípust válasszunk, keménység szerint. A fa teraszburkolat színét, esetleg a rajzolatot is gondoljuk végig, hiszen minden fának külön karaktere van, és mivel hosszútávú megoldást keresünk, szeretnénk jó döntést hozni a teraszburkolat kapcsán.

Kínálatunkban bőven válogathat prémium minőségű svéd fafajtákból, szakembereink pedig boldogan segítenek kiválasztani az önhöz leginkább passzoló darabot.

Teraszburkoló visszatekintés

Az ember az ősidők óta hajlékot épít, otthont teremt, ez egy olyan elemi, ősi ösztön és vágy, amely az idők kezdete óta belénk van kódolva. Az első házikók óta használjuk a fát, mint építőanyagot. Gondoljunk csak a vikingekre, akik után bár írásos emlék vajmi kevés maradt fent, de mesteri ácstudásuk és az, ahogyan a fával bántak, valamint kihoztak belőle, a mai napig velünk van.

Az egyik legősibb teraszburkoló fa a natúr vörösfenyő, amit a teraszon kívül számos egyéb módon is felhasználhatunk kültéri burkolásra. Napjainkban különös népszerűségnek örvend a Svédországból importált borovi fenyő, amely nemcsak gyönyörű és strapabíró, de igen pénztárcabarát alapanyag is. Általában csúszásvédelemmel van ellátva, a gombamentesítés és rovarmentesítés alapfelszereltség.

Különleges minőségű teraszburkoló

Mint minden fa alapanyag választására, így a fa teraszburkolatra is igaz, hogy környezetbarát, praktikus és időt álló választás. Megfelelő ápolással és odafigyeléssel, akár évtizedekig otthonunk dísze lehet. Termékeink mindegyike különleges minőségű, kamrában szárított, alacsony nedvességtartalmú skandináv fa, könnyen kezelhetőek, és prémium minőségűek.

Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy a többi faburkolathoz hasonlóan a teraszburkolók között is számtalan utánzat található. Ahogy beltérre sem érdemes utánzatot használni, úgy kültérre különösen nem ajánljuk, mert bár rövid távon jó üzletnek tűnhet, de egyetlen replika sem lesz olyan időtálló és szép, mint a valódi fa. Válasszunk okosan, tartsuk karban szépen a teraszburkolatot, és akár évtizedekig is gyönyörködhetünk a fa terasz nemességében, szépségében.

Terasz burkolására olyan fát válasszunk, ami jól tűri a kültéri viszonyokat, az esetleges nagyobb terhelést, és vízlepergető, hogy az év minden évszakában megőrizze szépségét és minőségét. Essen az eső, szakadjon a hó, vagy süssön a nap, a megfelelő teraszburkoló állja a sarat. Ez egyébként, azaz, hogy mennyire tartós a fa teraszburkolat, adja meg a minőség mércéjét.

A teraszburkoló tisztítása

A szabadtéri fa teraszburkolatokat is tisztítani, ápolni kell, mint beltéri társaikat. Vadiúj állapotában pár hónapig nem szükséges különösebben ápolnunk őket, mert frissek, szépek és karakteresek. Pár hónap elteltével érdemes speciális ápoló olajjal kezelni a fa teraszburkolatot. Megfelelő, rendszeres és körültekintő olajozással akár évekkel is növelhetjük a fa élettartamát, és megőrizhetjük természetes nemességét.

Bármennyire jóminőségű is a fa, amelyből a teraszburkolat készült, az időjárás azért hatással van teraszunkra. Azon kívül, hogy kültéren természetesen jobban piszkolódik minden felület, a folyamatosan változó környezeti hatások miatt a fa bizony oxidálódik is, napsütés hatására pedig akár el is színeződhet, sötétedhet. A megfelelő ápolás és karbantartás azonban ezek a folyamatok igen nagymértékben lelassíthatók. Ne feledjük, a fa élő anyag, és ahogyan az ember ápolja és táplálja a bőrét, hidratálja, feltölti tápanyagokkal, a megfelelő odafigyelésre a fa is hálásan reagál.

Használjunk speciális olajokat, ápolószereket, valamint minden kerti szezon előtt és után alaposan takarítsuk fel a teraszburkolatot. Minden tavasszal olajozzunk.
A szennyezés mértékétől függően 2-5 évente érdemes teraszburkolat nagygenerált csinálni. Ehhez szükségünk lesz egy magasnyomású mosóra, egy súroló kefére nyéllel, speciális fa tisztítószerre és természetesen vízre.

Ha a fa erősen szennyezett, két rész vizet keverjünk el egy rész tisztító oldattal, és egy szórófejes adagolóval permetezzük le a fa felületet. Adjunk a keveréknek 5-10 perc hatóidőt, majd, ha ez letelt, súroljuk át a fát, végül mossuk le alaposan a magasnyomású mosóval.
A fentebb említett tisztítószer adagolási arány egy referencia csupán, minél kevésbé szennyezett a teraszburkolat, annál hígabb oldatot készítsünk, hiszen felesleges több vegyszert használnunk, ah nem indokolt. Viszonyításképpen egy közepesen szennyezett fa felülethez a hígítási arány 1:5.
Ha új a burkolat, és először készülünk letakarítani, érdemes egy próbát végezni az oldattal, hogy megnézzük, hogy reagál a fa az adott vegyszerre, illetve mennyire erős az oldat a szennyezés mértékéhez képest. Próbáljuk ki a készített oldatunkat egy kis helyen. Ne hagyjuk el ezt a lépést, mert ha esetleg túl tömény a folyadékunk, az komoly károkat okozhat a fában, megrongálhatja felületét.

A nagynyomású mosóval is bánjunk óvatosan, a teraszburkoló fajtájától függően finomítsunk a nyomás erősségén.

Amikor készen vagyunk a teljes felület lemosásával, ügyeljünk rá, hogy a fán megülő vizet seperjük le egy finom seprűvel, hogy a véletlenül fán maradt víz ne hagyhasson foltot száradás után.

Hagyjuk a teraszburkolatot ezután jó pár órát száradni. Amikor a fa teljes felülete megszáradt, kenjük be egyenletesen ápoló olajjal. Amikor olajat választunk, figyeljünk arra, hogy színben maximálisan igazodjon a mi faanyagunk színéhez. Itt is törekedjünk a hatékonyságra és az egyenletességre. Nagyon bosszantó, amikor a tökéletesen letisztított és beolajozott teraszunkon foltosan szárad meg a nem egyenletesen felvitt olaj. Az olajnak akár egy nap is kellhet a teljes száradáshoz. Ha ezzel is megvagyunk, kezeljük le a faanyagok végeit, egy bármilyen ecsettel kenjük be őket élviasszal. Sose maradjon el ez a lépés az ápolásból, mert a viasz egyrészt megakadályozza a berepedezést, másrészt egy vízzáró réteggel látja el a végeket, ami azért nagyon fontos, mert itt akár tízszer több nedvességet tud felvenni a fa, mint bárhol máshol.