A ragasztott parketta

Évtizedekig tartó, elegáns, stílusos, strapabíró padlóburkolatot keres? Akkor érdemes elgondolkodnia ragasztott parketta felrakásán. Bár sokan összekeverik a laminált padlóval, a ragasztott parketta is fából készül, csakúgy, mint úsztatott társai. Hosszú panelokból áll, amelyeket ragasztva rögzíthetünk, egy többrétegű hordozó rétegre bükk, kőris vagy tölgy keményfa járófelületet helyeznek, gyárilag csiszolva, lakkozva kapható.

A ragasztott parketta típusai:

Mozaik parketta
Hajópadló
Svédpadló
Csaphornyos parketta
Kétrétegű parketta
Parafa parketta
Intarzia parketta
Ipari parketta
Kültéri deck

A ragasztott parketta előnyei

Kivitelezésének köszönhetően – kész, csiszolt, lakkozott panelokat vásárolunk – a ragasztott parketta nagyon könnyen és gyorsan felrakható. A telepítés után egy gyönyörű, klasszikus, fa parkettával burkolt otthont kapunk, amely akár évtizedekig jól szolgálhat, könnyű ápolni és körülbelül egy évtized után szorul újracsiszolásra, lakkozásra, felújításra.

Nem beszélve arról, hogy egy ragasztott fa parketta olyan, mint a hölgyek gardróbjában egy kis fekete ruha: trendek jönnek és mennek, de a ragasztott parketta stílusváltozásoktól függetlenül egy elegáns, stílusos, időtálló megoldás.

További előnye még, hogy a ragasztott szalagparketták padlófűtéssel is bátran használhatóak.

A ragasztásnak számos előnye van:

- A parketta gyorsan és egyszerűen lefektethető.
- Ragasztott parkettához nincsen szükségünk vakpadlóra.
- Megfelelő és szakszerű kivitelezéssel a ragasztott parketta nem nyikorog, nem recseg.
- Mivel relatíve vékony a szerkezete, így jobban igazodik a lakás többi, nem parkettával fedett helyiségének burkolati vastagságához.

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy mivel faanyagról beszélünk, a páratartalom és a hőmérséklet változásai a ragasztott parketta eltérő és változó mértékű mozgásával járhat. Éppen ezért érdemes a ragasztott parkettával burkolt helyiségekben közel állandó páratartalmat és hőmérsékletet tartani, hogy amennyire csak lehet, lecsökkentsük a parkettát érő környezeti hatások ingadozását, ezáltal a parketta esetleges mozgását. A ragasztott parketta későbbi mozgásait egyébként az alapanyagok kiválasztásánál is csökkenthetjük, ha jó minőségű, rugalmas ragasztóanyagot használunk.

Attól függően, hogy milyen formában visszük fel a ragasztóanyagot, ragasztásunk lehet sávos vagy teljes felületű.

A ragasztott parketta lerakása

Nagyon fontos, hogy a ragasztott parketta telepítését minden esetben bízzuk szakemberre, hogy elkerüljük esetleg az amatőr barkácskezek által okozott szarvashibákat, amelyekkel nemcsak káros, de költséges hibákat is okozhatunk az anyagban. Tartós, stílusos járófelületet keresünk, ne akarjunk a kivitelezésen spórolni, mert nem érdemes.

Mielőtt egy megbízható szakemberhez fordulunk, gondoljuk alaposan végig, milyen színárnyalatú és mintázatú ragasztott parkettát szeretnénk. Ha ez megvan, indulhat is a lerakás!

Bár a ragasztott parketta nem igényel vakpadlót, de fontos az egyenletes, sima aljzat. Ne feledjük, egy vékony ragasztóréteget fogunk felvinni, és ez nem alkalmas arra, hogy az esetleges egyenetlenségeket kitöltse a padlón. Törekedjünk arra, hogy kb. 2 méterenként legfeljebb 2 mm eltérést engedünk.

Mielőtt a szakember nekilát a ragasztott parketta lefektetésének, a felületet át kell csiszolni, majd körültekintően portalanítani, hogy maximális tapadást biztosítsunk a ragasztónak. Ezután az aljzatot alapozni is kell, mert így lesz megfelelően tiszta felületünk a ragasztó felhordásához. Általában minden ragasztóhoz tartozik saját alapozó, amely az adott termékkel működik a legjobban, ezeket az alapozókat érdemes használni a hatékonyság jegyében.

Többféle ragasztót is használhatunk, a leggyakoribbak a poliuretán vagy MS polimer ragasztók. Az, hogy a szakember végül melyik ragasztót használja, függ a ragasztott parketta fafajtájától, a hordozórétegtől és a parketta méretétől is.

Ha a szakember úgy ítéli meg, általában nagyméretű parkettáknál, vagy rosszabb minőségű aljatok esetén, a ragasztott parketta tökéletes rögzítéséhez súlyozó zsákokat is használhatunk a tökéletes rögzítés és tapadás eléréséhez.

A ragasztott parketta tisztán tartása, ápolása

Nem véletlenül választottunk fa padlót, hiszen szeretnénk egy természetes, élő anyagot otthonunk díszeként, és érezni a talpunk alatt. Talán túlzás azt mondani, hogy a parketta élőlény, de mindenképpen élő anyagként viselkedik, még feldolgozott állapotában is, így különleges odafigyelést és ápolást igényel. Minél körültekintőbben ápoljuk a ragasztott parkettát, annál tovább lesz makulátlan és annál később igényel nagyobb felújítást.

Fentebb már említettük, hogy a fára hatással van mind a páratartalom, mind a hőmérséklet változása, így az ápolás első lépéseként próbáljunk azonos páratartalmat és hőmérsékletet biztosítani a parkettával fedett helyiségekben, ezzel is kímélve az anyagot az extrém hatásoktól. Nem megfelelő körülmények között a ragasztott parketta néhány eleme összeszáradhat, megrepedhet, esetleg megduzzadhat. A ragasztott parkettával burkolt terek ideális hőmérséklete 18-20 °C között mozog, a páratartalmat pedig próbáljuk 50-60% között tartani – ezek az értékek egyébként egy természetes klímának felelnek meg, amelyben a fa természetesen jól érzi magát.

A páratartalom szinten tartása különösen télen okozhat gondot, amikor a fűtés miatt a levegő páratartalma drasztikusan csökken, amelyet magunk talán észre sem veszünk, de parkettánknak nem igazán tesz jót a száraz levegő. Érdemes a ragasztott parkettával lefedett szobákat szobanövényekkel tarkítani, esetleg bevethetünk egy páradúsító készüléket is. Szellőztessünk rendszeresen, így nemcsak a levegőt cseréljük ki, de megakadályozhatjuk a túlfűtést is.

A külső nedvesség, a homok és a kosz sem tesz jót a ragasztott parkettának, ezért helyezzünk a bejáratokhoz szőnyegeket, amelyek már belépéskor felfogják a szennyeződéseket, így redukáljuk az esélyét, hogy pl. sáros vagy havas lábbal a parkettára lépjünk.

Takarításkor ne használjunk durva módszereket! Bártan porszívózhatunk, de egy száraz portörlő is jó szolgálatot tehet. Felmosóronggyal ne mossuk fel, ne használjunk vegyszeres tisztítószereket és takarítógéppel se tisztítsuk a ragasztott parkettát! Egy jól kicsavart, nedves takarítórongy ápolófolyadékkal tökéletes tisztítást biztosít, úgy, hogy közben nem tesz kárt parkettánkban. A fa nedvességre nagyon érzékeny, így soha ne tisztítsuk a parkettát bőséges vízzel!

Ha esetleg nagyobb mennyiségű víz vagy bármilyen vegyszer kerülne a ragasztott parkettára, azonnal itassuk fel!

Ejtsünk néhány szót arról is, hogyan őrizhetjük meg ragasztott parkettánk szépségét, épségét. A parketta egy élettér része, ahol mozgás, jövés-menés van, de apró praktikákkal elkerülhetjük a felesleges karcolásokat, sérüléseket. Érdemes a bútorok alá, az asztalok és a székek lábaira filckorong alátétet ragasztani, így meg tudjuk védeni a ragasztott parkettát a karcolásoktól. A korongokat készíthetjük saját kezűleg, vagy vásárolhatunk készen is különböző méretű filceket. Ha görgős székeink, bútoraink vannak (pl. zsúrkocsi), H-görgőset válasszunk, amely kíméletesebb.

Vigyázzunk ragasztott parkettánkra és óvjuk a dinamikus terhelésektől is. Például ne járkáljunk rajta tűsarkú vagy éles, durva anyagú cipővel, mert ezek nemcsak könnyen felkarcolhatják a parkettát, de elég komoly károkat is okozhatnak és nyomot hagyhatnak.

Kellő ápolással, odafigyeléssel és törődéssel a ragasztott parketta otthonunk dísze lesz, akár évtizedekig.