Mi a lambéria?

Legyen szó akár egy új otthon berendezéséről, akár felújításról, a fa lambéria segítségével melegséget és harmóniát varázsolhatunk otthonunkba. A fa nemcsak környezetkímélő, de igen közkedvelt és divatos építőelem is. Ezért esik sokak választása a lambériára, mert praktikus, könnyen felszerelhető és meghatározó látványeleme lehet egy kellemes otthonnak.

Miért lambéria?

A lambéria egyaránt alkalmas anyag kül- és beltéri felületek borítására. Hosszú évtizedek óta tartó töretlen népszerűsége annak tulajdonítható, hogy nemcsak kellemes látvány, melegséget áraszt és rusztikus kiegészítője az enteriőrnek, de különösen időtálló építőelem, és hosszú évekig képes megőrizni eredeti formáját, ráadásul könnyű tisztán tartani is. A lambéria nedvességtartalma igen alacsony, az általunk forgalmazott lambériák típustól függően 8-16%-os nedvességtartalmúak, így lambériáink jobban ellenállnak az idők vasfogának, nem deformálódnak.
Éppen emiatt annyira közkedvelt falak, ajtók, esetleg a padló borítása lambériával, mert nemcsak jól mutat, de időtálló és könnyű vele dolgozni. Finom csiszolásának köszönhetően a lambéria tökéletes választás minden otthonba, akár falhibákat akarunk eltakarni vele, akár dekorációs elemként használjuk.
Az általunk forgalmazott, kamrában szárított skandináv lambériák bármely élettér időtálló, dekoratív kiegészítői lehetnek.

Lambéria típusok

Fa lambéria

A leggyakoribb lambéria fajta, hagyományos változata 12,5 mm vastag. Beltéri felhasználású, fal vagy mennyezet burkolására használjuk. Tetőtér burkolására 14 mm vastagságú lambériát ajánlunk, abból is a borovi fajtát.
Kültérre hajópadlót javaslunk, ez masszívabb, 20 mm vastagságú.

Szauna lambéria

Ezen lambéria fajta sajátossága, hogy hosszabb nútokkal készül, így a hőmérséklet és a nedvesség nem tesz kárt sem a fában, sem az illesztésben. Skandináv lucból a legjobb.

Lakkozott lambéria

Lucból vagy boroviból készül, gyári lakkozással, lecsiszolva. Ez a lambéria fajta azoknak ideális, akik nem maguk szeretnék csiszolni és lakkozni lambériájukat.

Hemlock lambéria

Ez a fajta egy kanadai fenyőből készül, rendkívül masszív, tömör és strapabíró fa, csomók és gyantatasakok nélkül, és szaunaépítésre is kiválóan alkalmas.

A fa lambéria előnyei

A lambériák egyik legfontosabb előnye talán környezetbarátságuk, mert a vegyszer alapú festékekkel és egyéb nem fa elemekkel ellentétben semmilyen káros anyagot nem bocsátanak ki, így teljesen biztonságosan funkcionálnak, hosszú éveken át. A lambéria stílusos, dekoratív és praktikus anyag. Kifejezetten könnyű vele dolgozni, egyszerűen felépíthető szerkezetű, felülete igény szerint alakítható, és rendkívül könnyen kezelhető. Külön előny még, hogy a lambériával fedett beltéri felületeket általában egyszer kell csak kezelni, egyes esetekben egyáltalán nincs is erre szükség, sőt, tisztítani is alig szükséges.

Ha lambéria felszerelésén gondolkodik, érdemes a legjobb minőséget választania, hiszen a lambéria sok évig otthona dísze lesz. Az általunk forgalmazott kiváló minőségű, felületre csiszolt, kamrában szárított és kártevő-mentesített lambériák, valamint a több mint 30 éves tapasztalatunk jelentik a garanciát arra, hogy a tökéletes fa építőanyagok kerülnek otthonába. Luc, vörösfenyő és borovi lambériák széles kínálatából választhat.

Hogyan lambériázzunk?

Amikor megszületik az elhatározás, hogy lambériázni fogunk, és elkezdünk kutatni a legjobb minőségű lambériák után, érdemes néhány gyakorlati tanácsot is megfontolni.
Már beszéltünk róla, hogy a lambéria felszerelése kifejezetten egyszerű művelet, a felületkezelés is minimális, sokszor nem is szükséges, és nem igazán igényel szakavatott kezeket. Ha úgy döntünk, hogy magunk esünk neki a lambériázásnak, pár dolog jó, ha felkerül a bevásárló -és feladatlistára. Először is, tudnunk kell, mennyi lambériára van szükségünk, és ehhez tanácsos a lambériához tartozó szegélyléceket, valamint övléceket is belekalkulálni. Az övléceknél nem kell esztétikumra törekednünk, hiszen funkciójuk pusztán annyi, hogy hátulról tartják a lambériát, tehát a lambéria takarásában egyáltalán nem látszanak, így bátran választhatunk olcsóbb, gyalulatlan fenyőléceket, vagy tetőléceket. Ezeket az övléceket beüthető dübeles facsavarokkal érdemes rögzíteni, falra erősíteni.

Amennyiben szeretnénk gyorsítani a felhelyezést és megkönnyíteni a folyamatot, sajtolt felfogó lemezeket is használhatunk a lambéria felerősítéséhez.

Kerüljön a listánkra lábazati léc alulra és záróléc felülre. Alsó zárólécnek teljesen megfelelnek az egyébként laminált padlókhoz használt, fóliázott és MDF maganyagú idomlécek. Felső zárólécnek olyan széles idomlécet válasszunk, amely teljesen lefedi a lambéria burkolat élét. Az oldalsó záróléceket se felejtsük el, ha pedig sarkokkal is dolgozunk, akkor oda is lesz szükség belső és külső saroklécekre. A funkció, valamint az esztétikum miatt is ajánlatos a lambéria faanyagával azonos sarokléceket használni. Ha mindezzel megvagyunk, gondoljuk alaposan végig, hogyan tudjuk a lambériát a lehető leghasznosabban, a legkevesebb felesleg termelésével felszerelni.

Akkor sem kell különösebben aggódunk, ha a teljes falfelületet akarjuk lambériával befedni, padlótól a mennyezetig. Bár a lambéria hossza valamelyest korlátokat szab nekünk, de ha a lambériát vízszintesen, nem pedig állítva helyezzük fel, akkor sokkal takarékosabban és hatékonyabban fedhetünk be teljes falfelületeket.

Ha függőlegesen helyezzük fel a lambériát, hatékonyabb és kevesebbet kell levágnunk, ha 1,10-1,40 méter hosszanként pakoljuk egymás mellé az elemeket. Ebben az esetben három, vízszintesen felrakott övléc bőven elég, egy felülre, egy középre, egy alulra. Az alsó lécnél a léc éle a padlótól 5 cm-re legyen. A felső léc a lambéria felső élével legyen egy szintben. Törekedjünk arra, hogy akkora méretű léceket választunk, hogy minden kiálló csonk, nem egyenletes rész elférjen a burkolat mögött. A középső övléc helyét úgy tudjuk a legegyszerűbben meghatározni, ha az alsó és felső léc közé tesszük be, a lécek helyét pedig előre jelöljük csapózsinórral.

A lambéria felszerelése

Ha megvagyunk az előkészületekkel, neki is vághatunk a lambéria felrakásának. Érdemes ezt az egyik saroktól kezdeni, és először lefűrészelni az első darab csaprészét. Illesszük az elemet szorosan a falhoz, és a szélekhez igen közel szöggel erősítsük az övlécekhez. Javasoljuk, hogy alul, a padlótól körülbelül 1 cm hézagot hagyni, ezt a legkönnyebben úgy tehetjük meg, hogy lefektetünk egy lambériát, így az összes lapnál egyforma lesz a hiátus. A felfogó lemezeket a lap hornyába toljuk bele, és ezeket is rögzítsük szöggel az övlécekhez. Jöhet a következő elem, ennek a csapját óvatosan illesszük az előző elem hornyába, és gumikalapáccsal nagyon óvatosan üssük be a helyére. Innen már csak ezt kell ismételgetünk, egészen addig, amíg el nem érünk a másik sarokig, ahol az utolsó lemez berakása törhet esetleg borsot az orrunk alá. Az utolsó sarokelemet fűrészeljük olyan szélesre, hogy a csapját könnyen a horonyba tudjuk illeszteni, végül egy vésőt támasszunk a falhoz, és ennek segítségével az utolsó elemet is a helyére tudjuk tolni, fokozatosan megnyomva, óvatosan.

Amennyiben az oldalfalakat is lambériával burkoljuk, a szélső lemezeket a sarok felől kezdjük, fűrészeljük le a csaprészt és így illesszük a mellette lévő elemhez, ügyelve arra, hogy a hornyolt szakasz az ellenkező irányba nézzen, így könnyen fel tudjuk erősíteni a lambériát. Zárólécünk passzoljon az övléc szélességéhez, és ehhez erősítsük. Utolsó elemünket vágjuk méretre, ha szükséges, majd rögzítsük a léchez.

Ezután nincs más hátra, mint a szegélylécek felhelyezése. Kezdjünk az alsóval: ragasszuk, igény szerint csavarozzuk facsavarral a lambériához. A felső és oldalsó szegélylécek felhelyezésénél figyeljünk rá, hogy felső végül a burkolattal egy szintben legyen, majd rögzítsük őket.