A hajópadló

Amikor a hajópadlóra gondolunk, lelki szemeink előtt felsejlik egy elegáns, letisztult, skandináv enteriőr képe. Azonban a hajópadló több belsőépítészeti stílushoz is tökéletesen illik, felhasználása pedig, nevével ellentétben, nemcsak padló burkolására, de egyéb felületek befedésére is alkalmas, adott esetben kültérre is. Kínálatunkban bőségesen talál kiváló minőségű, skandináv hajópadlókat.

A hajópadló tartós, kiváló minőségű, szemet gyönyörködtető burkolat, ha akarjuk, diszkréten simul otthonunk stílusába, kiemelheti a különleges bútordarabokat, vagy lakberendezési tárgyainkat, de úgy is dönthetünk, hogy a hajópadló köré építjük fel a teret, és az lesz otthonunk stílusának kiemelkedő darabja. Választhatunk letisztult, világos, modern hajópadlót, de rusztikus, patinás darabokat is, és az egészen világostól a sötét színárnyalatokig válogathatunk, attól függően, hogy hová és miként szeretnénk a hajópadlót használni. A hajópadló felülete is meghatározó szempont kiválasztáskor, a kézzel gyalult és kezelt hajópadlóktól kezdve az egyedi vágási módokon át számtalan lehetőségünk van megtalálni a nekünk -és otthonunkba- valót.

Hajópadlóink mindegyike Skandináviából érkezik, borovi vagy lucfenyőből készül, kamrában szárított, előre csiszolt felületű, így minden stílushoz és vásárlói igényhez kiváló minőségű, masszív és tartós hajópadlókat kínálunk.

Miért válasszunk fa hajópadlót?

Erre a kérdésre praktikus és elfogult válaszokat is lehet adni. Egy hajópadlóval burkolt szoba semmihez nem fogható látvány. Az egész élettérnek nyugtató, kellemes kisugárzása van a hajópadlótól. Sajnos sok fa utánzat is található a piacon, amik műanyagból készülnek, és ideig-óráig adják meg nekünk a hajópadlók illúzióját. Ha hajópadlóban gondolkodik, mindenképpen érdemes a valódi fa hajópadló mellett döntenie, amely tartós, kellemes, természetes, elegáns és karizmatikus. Műanyag társai mellett a fa hajópadló kifejezetten rugalmas is, és különösen kellemes járni rajta, nem beszélve arról, hogy az ember izomzatának, izületeinek is jót tesz rugalmas felületen járni.

Napjainkban már olyan modern technika áll rendelkezésünkre, amivel nagyban növelhető a hajópadló élettartama, a festéstől kezdve az olajozásig és a csiszolásig. Ezek az eljárások nemcsak a hajópadló funkcionális ellenállóképességét, de a szépségét, épségét, karcmentességét is megőrzik.

Érdemes tudni, hogy a 19 mm vastag lambériát hajópadlónak nevezzük már. A hajópadló két oldalán, hosszanti irányban fut végig a féder és a nút, ezek azt szolgálják, hogy felrakáskor ebben a két vájatban tökéletesen csússzanak a hajópadló elemei.

Hajópadló választásakor az egyik legfontosabb szempont, amit égig kell gondolnunk, az a fa fajtája, mert különböző felhasználáshoz más keménységű fa kell. A lucfenyőből készült hajópadlók puhábbak, míg a borovi hajópadlók, nyilván ezért is van, hogy a luc sok esetben olcsóbb.

Ha nagyon frekventált és nagy igénybevételű térhez keresünk hajópadlót, akkor a vörösfenyőt szoktuk ajánlani.

Járó hajópadló vagy fózolt hajópadló?

Járó hajópadló és fózolt hajópadló. A járó hajópadló olyan hajópadló, amit, ha egymáshoz illesztünk nem keletkezik hézag közöttük, takarítás esetén fontos. Járó hajópadló esetében ilyen hézag nem keletkezik egymásba illesztéskor.

Amikor hajópadlót keresünk, nem mindegy, milyen típust választunk végül, és fontos tudnunk a járó és a fózolt hajópadló közötti különbséget. A fózolt hajópadló abban különbözik a járó hajópadlótól, hogy amikor összeillesztjük a lapokat, egy körülbelül 2-3 mm vastagságú, V-alakú mélyedés van a lapok között, ez a fózolás. Éppen ezért ezt a típust járófelület fedésére nem szoktuk ajánlani, mert a fózolásban könnyen összegyűlik a kosz, a por és minden szennyeződés, ami nagyon nem tesz jót a fának, és egy idő után nem is szép látvány. Nézzük, leggyakrabban milyen hajópadlókkal találkozhatunk!

Borovi járó hajópadló

Ezt a fajta hajópadlót árnyékfózos hajópadlónak is hívjuk, a masszív borovi fa miatt faházak, garázsok, előtetők és igény szerint egyéb épületek belső és külső burkolására, fedésére használjuk. Nagyon szép, meleg barna színe van, előre csiszolva kapható és azonnal festhető. A fózolt borovi hajópadló alja ki van marva, más néven könnyítve, hogy ne csavarodjon. Felrakását bízzuk szakemberre, és esős, csapadékos időben nem álljunk neki a munkának, mert ha megázik, akkor bekékülhet. Amennyiben kültérre szánjuk ezt a fajta hajópadlót, felhelyezés előtt kenjük le vizes bázisú favédő szerrel.

Lucfenyő járó hajópadló

A leggyakrabban luc hajópadlóval találkozunk belső terekben járóburkolatként, de előszeretettel használják faházak burkolataként is. Sárgás színű, matt anyag, amely szintén csiszolva érkezik. A borovihoz hasonlóan azonnal festhető. Járó hajópadló vásárlásánál különösen fontos, hogy a hajópadló alja ki legyen marva legalább két-három vágással, amik a hajópadlón hosszanti irányban futnak végig, ezzel elkerülhetjük, hogy a lapok felhelyezés után meghajoljanak, mocorogjanak.

Galériák építésénél is közkedvelt anyag, általában 32 mm vagy ennél vastagabb luc járó hajópadlót kombinálnak fózolt hajópadlóval.

Ne feledjük, hogy a luc egy igen puha fenyő fajta, ezért olyan helyekre érdemes luc járó hajópadlót választani, hol kevésbé van a padló igénybe véve, egy magassarkú cipő például egyenesen halálos lehet a lucfenyő hajópadló számára.

Borovi járó és fózolt hajópadló

Gyönyörű, sűrű, száraz és masszív hajópadló, amely nemcsak járópadlóként, de egyéb célokra is alkalmas, kültéren és beltéren egyaránt. Ajánljuk ereszaljakhoz, zsindelytető alá, de kiválóan alkalmas olyan helyekre is, ahol a hajópadló mindkét oldala látszik, mert az egyik oldala járófelületre, a másik oldala fózoltan van kialakítva, így nemcsak univerzálisan használható, de nagyon szép is. Elválasztófalak, galériák, sőt, kerítések építéséhez is népszerű ez a fajta borovi hajópadló.

Luc fózolt hajópadló

A fózolt luc hajópadlót puhasága és vastagsága miatt igen könnyű megmunkálni, nagyon egyszerű dolgozni vele, kedvelt építőanyag kerítésekhez, garázsokhoz, faházakhoz, előtetőkhöz, kerti építményekhez, de használják fa virágládák, kutyaólak, sőt, méhkaptárak építésére is. Kültérre és beltérre egyaránt használható. Kellemes, matt sárga színű, csiszolva érkezik. Azonnal festhető, azonban, ha kültérre használjuk, felrakás előtt javasolt víz bázisú favédőszerrel átkenni. Általában kimartan kapható (tehát alul 2-3 vágás van hosszanti irányban), hogy ne csavarodjon meg, de vannak olyan hajópadlók is, amelyek simák, nincsenek kimarva, általában méhkaptárokhoz, vagy zsindelyek alá, látszó burkolatként használják.

Árnyékfózos járó hajópadló

Ez a fajta általában boroviból készül, kifejezetten sűrű, masszív, strapabíró fa, alacsony nedvességtartalommal. Azért nevezzük árnyékfózos hajópadlónak ezt a típust, mert a hajópadló elemeinek illesztéseinél egy V-alakú kvázi mélyedés látható, ami azért van, hogy a padló esetleges rossz illeszkedéseit kompenzálja, elrejtse.

Kellemes, meleg barna színű, különleges, nyugtató látványt nyújt, és bármelyik enteriőrbe illik. Kültérre nem ajánljuk, mert azért elég kényes, belső terekben is olyan helyekre rakjuk csak, ahol nem padlófűtés van.

Sokan azért nem szeretik az árnyékfózos hajópadlót, mert a mélyedésekben agyon hamar meglátszik a kosz. Ami igaz is, de ne felejtsük el, hogy egy hajópadlóval burkolt helyiséget alapjáraton minimum három, de leginkább kétnaponta ajánlott porszívózni, mert így tudjuk a legjobban megóvni a hajópadlót attól, hogy a megtapadó por károkat tegyen az anyagban.

Könnyű vele számolni viszont, mert általában egy lap végig ér egy szobán, így nem kell a lapokat vagdosni.